Eise Eisinga Planetarium

Het oudste werkende planetarium ter wereld!

Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.


Uw interesse gewekt, bezoek de site

Aqua Zoo

Een spetterend avontuur!

De waterrijke dierenwereld van Aqua Zoo Friesland; wat een belevenis! Geniet van verrassende ontmoetingen met bijzondere dieren die in en om het water leven en proef de natuur.

Uw interesse gewekt, bezoek de site

Het Kaatsmuseum

Omschrijving

Kaatsen, voor velen in Nederland nog onbekend, is in Friesland volkssport nummer één. Er zijn overigens minstens 50 landen over de hele wereld waar wordt gekaatst. Sinds het eind van de Middeleeuwen wordt de sport in Nederland beoefend. In Friesland worden jaarlijks tussen de 1500 en 2000 wedstrijden gespeeld.

Het oudste sportmuseum

Het Kaatsmuseum is in 1972 geopend, en is daarmee het oudste sportmuseum van Nederland. In de loop der jaren is de collectie sterk uitgebreid met gewonnen prijzen en attributen van het kaatsspel.

Sinds 1995 is het Kaatsmuseum ondergebracht in de bovenverdiepingen van een eind-Middeleeuwse “stins” (stenen huis), de Camminghastins. Deze stins is een monumentaal gebouw, waarin ook de Friesland Bank is gevestigd. De kaatssport is nauw verweven met de Friese taal en cultuur.
Wat is er te zien:

• een ruimte met een uitgebreide documentatie van kaatswedstrijden, kaatsverenigingen en kaatshelden;
• een uitgebreide prijzencollectie die door de jaren heen gewonnen zijn op de belangrijke wedstrijden. Je zult versteld staan van de diversiteit aan prijzen die door de verschillende kaatsers is binnengehaald;
• een bibliotheek, met een aparte foto-afdeling;
• foto’s en prijzen van diverse wedstrijden, dames- en herenkaatsen, alsmede PC-, Freule-, Nederlandse Kampioenschappen en Internationale wedstrijden;
• uitleg van de spelregels aan de hand van een miniatuur-kaatsveld en een videopresentatie;
• dé attributen die bij het kaatsen worden gebruikt, namelijk de op ambachtelijke wijze gemaakte bal en handschoen. Door de jaren heen is er een grote verzameling van deze attributen opgebouwd.


Rondleidingen

Rondleidingen voor groepen ook buiten openingstijden en uren op aanvraag. Het gehele jaar door worden er arrangementen georganiseerd (museumbezoek en kaatssport beoefenen plm. 3 uur). Aanmelden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. tel.0517-397300 of 058-2572590.

Openingstijden

Van 15 mei t/m 30 september 2006 Dinsdag t/m zaterdag 13.00 – 17.00 uur Feestdagen gesloten

Prijzen

Volwassenen € 2,00 Kinderen 7 - 12 jaar € 1,00 Kinderen t/m 6 jaar gratis Senioren 65+ € 1,00 Groepen ( excursie ) € 1,50+